Laskiaisen ja paaston ajan ollessa
käsillä ajatukset liikkuvat ruuassa. Joulun herkuista alkaa olla jo tovi
kulunut ja mieli halajikin jo laskiaispullia mantelimassatäytteellä, tietysti!
Laskiaissunnuntain ja –tiistain perinteitä olen kyllä vaalinut, niin pullien
kuin mäenlaskun muodossa opiskeluaikana (ainakin kertaalleen..), mutta
tuhkakeskiviikosta alkava paastonaika onkin sitten vähän kinkkisempi juttu. Aiheeseen
liittyen olen lukenut ainakin Lutheria ja perustanut käsityksen, että kyseessä
tulisi olla sydämen paasto, aika jolloin hiljennymme ja annamme aikaa
hengelliselle elämällemme, jotta tulisimme lähemmäs Kristusta. Se on hieno ja
hurskas tavoite, jonka olen toivonut edes jossain määrin saavuttavani, mutta
aina on tuntunut siltä, että se on jäänyt ja unohtunut puolitiehen. Syyni
jättää väliin ruoka-ainepaastot on ollut juuri se, että kun syvennyn sydämen
paastoon, niin se riittää, sillä se kuitenkin on paaston pääajatus ja
tarkoitus. Nyt kun jälkeenpäin pohdiskelen menneitä paastonaikoja, niin
huomaan, että olen tainnut lähteä päistikkaa kiipeämään vuorenrinnettä pitkin
varmistamatta ensin, että minulla on siihen asianmukaiset varusteet. Ruokaan ja
ruoka-aineisiin liittyvä paasto toimiikin parhaimmassa tapauksessa ja
varsinaisessa tarkoituksessaan työvälineenä ja suunnannäyttäjänä sille, missä
paastossa todella on kyse – sydämen kääntymisestä lähemmäs Jumalaa.
Miten paasto onnistuu ja millainen
paastonajasta tuli suunnitella ja tehdä onkin sitten pulmallinen kysymys.
Sokerin ja erityisesti suklaan rakastajana olen ajatellut, että minun tulisi
luopua lähes kaikista herkuista paaston ajaksi. Tätä olen testannutkin, mutta
hyvin alkanut kokeilu on unohtunut viikkojen kuluessa lähemmäs pääsiäistä.
Kirkossamme on hieman huonokin tapa ottaa varaslähtö ja juhlia suurpyhiä
etukäteen, useampaankin otteeseen, joten jo ennen pääsiäissunnuntaita on kyllä
muutamat suklaamunat ja leivokset tullut jo viran puolesta syötyä. Mitään totaalista
kieltäytymistä herkuista en ole toki ikinä ajatellutkaan toteuttamiskelpoiseksi.
Pappina vaikkapa muistotilaisuudessa istuessa tuntuisi epäkohteliaalta
kieltäytyä ottamasta kakkupalaa, ellei sitten kyseessä olisi allergia. Kerran
tai kahden lankeaminen suklaapatukkaan pitkän ja vastoinkäymisiä täynnä olleen
päivän jälkeen ei minusta myöskään tee turhaksi koko paastoa. Ihminen on heikko
ja erehtyväinen, mutta aina on varaa parannukselle.
Itsetehty simppeli arkiruoka on useimmiten kasvisruokaa, joten lihasta luopuminen paaston ajaksi ei tuntuisi kovin suurelta uhraukselta. |
Omalla kohdallani herkkuja kaivatessa voisin pysähtyä miettimään, milloin ja miksi suklaanhimo iskee ja mistä se voisi kertoa. Millä asioilla täytän elämäni ja ovatko ne niitä, joita todella kaipaan elämääni? Harhautanko itseäni? Paasto on tietoista ajatusten keskittämistä uusille urille. Ruokavalioekspertitkään tuskin kieltävät sitä, että ruokavalion muutoksissa on kropan lisäksi kyse myös mielestä, joka yhtälailla läpikäy muutoksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti